Понеділок, 21.05.2018, 19:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна | Охорона здоров'я та безпека життєдіяльності | Реєстрація | Вхід
Меню сайту
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Худяківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

ЗАХОДИ

які проводяться в Худяківській загальноосвітній

школі І-ІІІ ступенів  по профілактиці харчових отруєнь

і гострих кишкових захворювань

  1. В школі постійно підтримується в належному стані приміщення школи, а особливо шкільної їдальні, забезпечується кухонним інвентарем, холодильним обладнанням, гарячою і холодною проточною водою та миючими й дезинфікуючими засобами.
  1. Проводиться контроль за технічним станом приміщень навчальних закладів, водопровідних та каналізаційних систем.
  1. Працівники школи дотримуються санітарно – гігієнічних вимог щодо утримання класних кімнат, кабінетів, ігрових, спалень, харчоблоку.
  1. В школі регулярно проводяться дератизаційні та дезінсекційні заходи в навчальних приміщеннях, приміщенні харчоблоку, коморі працівниками держсанепідемслужби.
  1. В шкільній їдальні виконуються санітарно – гігієнічні вимоги щодо завозу продуктів, термінів зберігання, вимог кулінарної обробки та реалізації.

     Не допускається реалізація  продуктів та продовольчої сировини із простроченими термінами зберігання, придбання продуктів без сертифікатів якості.

  1. Категорично заборонено приймати для виготовлення готової продукції сировину: не клеймоване м’ясо, яйця і м’ясо водоплаваючої птиці, мука і крупи вражені шкідниками, гриби, незнайомі порошки у вигляді розрихлювачів тіста, газовані напої, фляжне молоко і сметана без кип’ятіння, кров’яні і ліверні ковбаси, консервовані продукти домашнього виготовлення, торти, тістечка, приправи, майонези, зельці, вінегрети  з 15 квітня по 15 жовтня
  1. В школі створені належні умови щодо зберігання продуктів. Для крупів є спеціальні стелажі. Овочі зберігаються у погребі. Для продукції, яка швидко псується придбано два холодильника з місткими  морозильними камерами.
  1. При складанні меню дотримуються норми харчування. В харчуванні використовувати рослинні фітонциди, як профілактичний засіб щодо профілактики кишкових інфекцій (часник, петрушку, цибулю, сельдерей).
  1. Класні керівники, класоводи, сестра медична систематично слідкують за особистою гігієною школярів.
  2. На лінійках та виховних годинах регулярно сестрою медичною проводяться бесіди серед учнів: «Профілактика гострих кишкових інфекцій», «Обережно сальмонели». У вересні 2014 року випущений сан бюлетень: «Обережно – харчові отруєння».
  1. У вересні на батьківських зборах проведена лікарем – педіатром  Бушою Л. Г. лекція щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та        харчових отруєнь.
  2. На початку навчального року серед працівників школи сестрою медичною проведений інструктаж щодо дотримання санітарно-епідемічного режиму школи з ціллю запобігання гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

 

Грип та ГРВІ – клініка, лікування та профілактика

 

Грип та ГРВІ – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, що передається через повітря й вражає дихальні шляхи. Від зараження до прояву симптомів минає 1-2 доби, а інколи й кілька годин. Вірус, що потрапив у слизову оболонку носоглотки швидко розмножується паразитуючи на здорових клітинах.

 

Як можна заразитися вірусом грипу та ГРВІ?

Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

 

Як довго є заразним хворий на грип та ГРВІ?

Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі  може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.

 

Клінічні ознаки грипу та ГРВІ:

головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, швидке підвищення температури тіла, кашель, нежить, закладання носа, зникнення апетиту, запаморочення, в окремих випадках — блювота і понос. Дещо пізніше з’являється сухий кашель, біль за грудниною, охриплість голосу.

 

Можливі ускладнення при грипу та ГРВІ:

Бронхіт, пневмонія, плеврит, синусит, арахноїдит, загострення хронічних захворювань. Найтяжчими з них є токсичний набряк легенів та мозку, гостра серцево-судинна недостатність, енцефаліт та менінгоенцефаліт, неврит тощо.

 

Як попередити зараження грипом та ГРВІ?

-         уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

-         обмежити відвідини місць великого скупчення людей;

-         часто провітрювати приміщення;

-         часто мити руки з милом;

-         прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками;

-         уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

-         прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;

-         якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

-          

Як запобігти розповсюдженню грипу в дитячих установах?

-         під час епідемічного підйому захворюваності на грип нові діти в дошкільні установи не приймаються;

-         виключається переведення дітей із групи в групу;

-         припинити відвідування дитячої установи сторонніми особами;

-         в дошкільних установах та школах велике значення має щоденний огляд дітей при їх приході до неї зранку, і при щонайменших ознаках захворювання діти в колектив, не приймаються;

-         приміщення, в якому знаходяться діти, повинні бути добре вентильованими, їх необхідно провітрювати декілька разів протягом дня;

-         необхідне вологе прибирання приміщень не менше двох разів на день;

-         необхідно дотримання дітьми правил особистої гігієни (часте миття рук протягом дня);

-         на час епідемії персонал установи повинен носити марлеві пов'язки;

-         персонал установи повинен бути щеплений проти сезонного грипу (при наявності вакцини);

-         на час епідемії (пандемії) дитячі установи закриваються.

-          

-         Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дітей грипом?

  • навчити дітей часто мити руки з милом протягом 20 секунд;

-         навчити дітей кашляти і чхати в серветку або руку;

-         навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора - два метри;

-         хворі діти повинні залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи);

-         утримуватися дітям і батькам від відвідин місць скупчення людей;

-         батьки також повинні виконувати ці процедури, що служить добрим прикладом для дітей.

-          

Профілактичні заходи в передепідемічний період:

     Найефективнішим методом запобігання грипу у всьому світі вважається вакцинація. Щеплення здійснюється в спеціально обладнаних кабінетах поліклінік і лікарень. Захисні антитіла в організмі дорослої людини утворюються через 2 тижні, у дітей через 3 тижні. Напружений імунітет, набутий завдяки вакцині, зберігається впродовж півроку. Вакцинуватись бажано щороку.

     Хорошим бар’єром для вірусів грипу є змазування слизової оболонки носа оксоліновою маззю, закапування в ніс соку алое.

     Серед заходів неспецифічної профілактики грипу та ГРВІ, спрямованих на підвищення захисних сил організму, важливе місце мають різні загартовуючи процедури, вживання природних фітонцидів – цибулі, часнику, хрону, повноцінне харчування, особливо споживання продуктів, багатих на вітамін С, та ін.

     З адаптогенів рослинного походження можна використовувати настоянки ехінацеї, женьшеню, родіоли рожевої, лимонника китайського.

 

Що робити, якщо дитина захворіла на грип ?

-         при перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко, якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього негайно викликати лікаря;

-         хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;

-         не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним;

-         особа, що доглядає за хворим, повинна носити двошарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом;

-         маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою;

-         проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу;

-         щодня робити вологе прибирання приміщень оселі;

-         повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості;

-         мати разові носові серветки, вкрай важливим є спокій, постільний режим;

-         до приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);

-          

Не слід займатися самолікуванням! Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!

      Що впливає на стан здоров'я людини

 

 

Конструктор сайтів - uCozCopyright MyCorp © 2018